Αίτηση Αποζημίωσης Περούκας από τον ΕΟΠΥΥ
Συμβουλές για Γυναικείες Περούκες

Αίτηση Αποζημίωσης Περούκας από τον ΕΟΠΥΥ

Η απόκτηση περούκας μπορεί να είναι απαραίτητη για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες όπως η απώλεια τριχών λόγω καρκίνου ή άλλες παθήσεις. Ευτυχώς, ο Ελληνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προσφέρει αποζημίωση για την αγορά περούκας.

Σήμερα, θα προσπαθήσουμε να σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αίτηση αποζημίωσης περούκας από τον ΕΟΠΥΥ.

Συνταγογράφηση από Ιατρό

Αρχικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό που σας παρακολουθεί αρκεί αυτός να είναι δερματολόγος ή ογκολόγος. Συχνά ακούμε ότι ο γιατρός που μπορεί να συνταγογραφήσει μία περούκα θα πρέπει να εργάζεται αποκλειστικά σε δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό δεν ισχύει πια. Μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και από ιδιωτικό ιατρείο.

Bonus Tip: Για τη συνταγογράφηση περούκας για ασθένειες όπως η αλωπεκία μπορείτε να απευθυνθείτε είτε σε ιδιωτικό δερματολογικό ιατρείο είτε σε δημόσιες δομές υγείας, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός στην Αθήνα ή το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης. Για χημειοθεραπείες απευθυνθείτε απλά στον ογκολόγο που σας παρακολουθεί.

Ποιο είναι το ποσό αποζημίωσης για περούκα που δικαιούστε;

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) σας αποζημιώνει με το 75% της τιμής αγοράς της Περούκας μέχρι το ανώταρο όριο των 189,75 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσετε περούκα με τιμή 500 ευρώ, αν και το 75% αντιστοιχεί στο ποσό των 375 ευρώ, εσείς θα αποζημιωθείτε με το ανώτερο ποσό που είναι τα 189,75 ευρώ. Την αποζημίωση τη δικαιούστε κάθε 2 χρόνια.

Πέρα από τον ΕΟΠΠΥ, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν επιπλέον κάλυψη για μέρος ή το σύνολο του κόστους αγοράς περούκας σε περίπτωση ιατρικού προβλήματος. Συνιστούμε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη δυνατότητα και τις συνθήκες που ισχύουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ημερομηνία συνταγογράφησης της περούκας πρέπει να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας απόδειξης αγοράς της περούκας και τα χαρτιά να κατατεθούν μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία συνταγογράφησης, διαφορετικά δεν μπορείτε να λάβετε την αποζημίωση.

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσω;

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε στον ΕΟΠΠΥ είναι τα εξής:

 1. Έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστική δικαιούχος ή συνδικαιούχος
 2. Το χαρτί της Συνταγογράφησης
 3. Απόδειξη αγοράς περούκας, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από την επιχείρηση που έγινε η αγορά και στην οποία θα αναγράφονται η ημερομηνία της αγοράς, το ονοματεπώνυμο του ασθενούς και το προϊόν που αγόρασε.

Πώς γίνεται η κατάθεση των δικαιολογητικών;

Η κατάθεση των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει ηλεκρονικά ή δια ζώσης με τους εξής τρόπους:

 1. Με ραντεβού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ (ΠΕ.ΔΙ.), στα ΚΕΠ ή στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
 2. Ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλη δημόσιας διοίκησης (ΕΨΠ - gov.gr)

Πώς να κάνω την Αίτηση ηλεκτρονικά;

Αν επιλέξετε τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής της αίτησης, θα ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Εισέρχεστε στην σελίδα https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/iatropharmakeutike-perithalpse/apozemiose-tekhnetes-komes
 2. Επιλέγετε “Είσοδος στην υπηρεσία.
 3. Συνδέεστε με τους κωδικούς του taxisnet.
 4. Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ στο πεδίο που θα σας ζητηθεί και πατάτε το κουμπί ‘’Είσοδος’’.
 5. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα βρείτε στην αρχική σελίδα ένα κουμπί που αναγράφει “Υποβολή Ατομικού Αιτήματος”.
 6. Στο θέμα του αιτήματος επιλέγουμε “Αποζημίωση περούκας” και αφού επιλέξουμε στα στοιχεία “Αφορά: τον ίδιο”, τα στοιχεία μας εμφανίζονται αυτόματα.
 7. Συμπληρώνουμε τον IBAN και το ποσό (στο αιτούμενο ποσό συμπληρώνουμε το ακριβές ποσό της απόδειξης αγοράς περούκας).
 8. Στα “Στοιχεία γνωμάτευσης” επιλέγουμε την γνωμάτευση και την μεταφέρουμε στις “Επιλεγμένες”.
 9. Επισυνάπτουμε την απόδειξη και το αποδεικτικό που τακτοποιεί τον ΙΒΑΝ που δηλώσαμε για την καταβολή της αποζημίωσης
 10. Τσεκάρουμε τα υποχρεωτικά πεδία και τέλος υποβάλουμε την αίτηση.


Μόλις εμφανισθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου, η υποβολή του αιτήματος έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, τέλος τα χρήματα συνήθως καταβάλλονται στον λογαριασμό που έχετε δηλώσει σε διάστημα περίπου 30 εργάσιμων από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Σας φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία; Μην ανησυχείτε. Εάν επιλέξτε να αγοράσετε κάποια από τις αόρατες περούκες της MACO, το προσωπικό μας θα κάνει την αίτηση της αποζημίωσης για εσάς. Απλά ζητήστε το μας.